Isparta İl Koordinatörlüğü

LAVANTA KOKULU KÖY : KUYUCAK



 
 
        '’Türkiye’nin gül üretim merkezi Isparta, son yıllarda artan lavanta üretimiyle de adından söz ettirmeyi başardı. Kozmetikten ilaç sanayine, temizlik ürünlerinden hediyelik eşyaya kadar geniş bir pazarı olan lavanta, zahmetsiz üretimiyle yatırımcıları cezbediyor. Bunun yanında son zamanlarda ekolojik ve kırsal turizme artan ilgi, bölge halkının yüzünü güldürmüş vaziyette. Keçiborlu’nun Kuyucak kasabasında yoğunlaşan üretim, Isparta’nın diğer ilçelerinde de hızla yayılmakta.’’
 

 
        TKDK İl Koordinatörü Doç. Dr. Süleyman GÜLCÜ, birim amirleri ve uzmanlar, 10. Çağrı döneminde proje sunan yatırımcımız Turan İBİŞ’ i ziyaret ederek mevcut üretimi ve sektörün durumuyla ilgili bilgi aldılar. Turan Bey, ‘’TKDK’ ya proje sunmadan önce çekincelerim vardı. Fakat öyle olmadığını gördüm. Aldığım destekle birlikte üretimimi arttırdım. Bu zamanda babası oğluna bu desteği vermez.’’ diyerek memnuniyetini dile getirdi. Görüşmede kurumumuzun tıbbi aromatik ürünlerin işlenmesine yönelik destekleri hakkında bilgi verilerek sonraki çağrılarda bu tedbirlerden proje sunması tavsiye edildi.
 

 
        Daha sonra Kuyucak kasabasına geçilerek ‘’Lavanta Kokulu Köy’’ projesinin sahipleri, kooperatifleşme sürecinde olan kadın girişimcilerle bir araya gelindi. Kasabalarındaki potansiyeli görerek harekete geçen kadınlar, bu projeyle yerli yabancı 40 bine yakın turisti ağırladıklarını ifade ettiler. TKDK İl Koordinatörü GÜLCÜ, kooperatifleşmenin önemine dikkat çekerek ‘’ Bu oluşumda yer alarak bölgeye örnek teşkil eden kadınlarımızı kutluyorum. Büyük bir başarıya imza attılar. Fakat bu bir başlangıç. Bütünleşik bir kalkınma için bütün sektörleri harekete geçirmek, daha çok üyeye ulaşmak lazım. Isparta neden bir Provence (Fransa) olmasın ?  Bu ve buna benzer girişimlerde gerek kredi gerekse hibe desteği alabileceğiniz kurumlarımız var. Bunlardan biri de TKDK. Tıbbi aromatik bitki üretiminden tutun , arıcılığı, yeme-içme, rekreasyon ve konaklama tesislerini %65 hibe ile destekliyoruz. Bunu yaparken  hem kadın, hem genç girişimcilere hem de kooperatiflere pozitif ayrımcılıkta bulunuyoruz. Bunlardan istifade etmek gerek.’’ dedi.    






































Cimer