Isparta İl Koordinatörlüğü

GİRİŞİMCİ KADIN ÇİFTÇİLER ÖDÜL TÖRENİ


Tarım ve Orman Bakanlığınca “Üreten Kadın Büyüyen Anadolu” temasıyla düzenlenen "Girişimci Kadın Çiftçiler Ödül Töreni" Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Saygıdeğer Hanımefendi Emine Erdoğan, Tarım ve Orman Bakanımız Dr. Bekir Pakdemirli, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ve çok sayıda davetlinin katılımıyla Ankara Meyra Palas Otel’de gerçekleştirildi.
Saygıdeğer Hanımefendi Emine Erdoğan, törende yaptığı konuşmada, “Sizler, Anadolu toprağının bereketini hayata taşıyan görünür kılan kıymetlilerimizsiniz. Anadolu kadını tarihin hiçbir döneminde pasif bir duruş sergilememiştir. Her zaman elinde çapası, sırtında küfesi, kucağında yavrusu ile üretim hayatının merkezinde yer almıştır. Geçmişten bugüne gerek ev içinde gerekse dışında ekonomik ve sosyal hayatın her zaman bir parçası olmuştur. Kadınlarımız yaptığı işe yüreğini veriyor, kendini adıyor. Ülkemizin de bu adanmışlığa çok ihtiyacı var. Milletimizin yüksek hedeflere ulaşmasında kadınlara aktif roller düşüyor.” dedi.
Ata tohumu seferberliğine kadınlardan destek isteyen Erdoğan, şöyle devam etti: “Anadolu toprağı eşsiz bir şifa kaynağıdır. Bilinçle, özveriyle işlenirse önemli bir güce dönüşebilir. Bu topraklarda yetişen endemik bitki çeşitliliğimizi korumak ve bereketli topraklarımızdan yeterince faydalanma noktasında iş birliği yapmalıyız. Kadınlarımız artık kendi potansiyellerinin farkına varmalı ve tarımsal üretim alanında da hak ettikleri yeri edinmeliler.”
Tarım ve Orman Bakanımız Dr. Bekir Pakdemirli, törende yaptığı konuşmada, tarımsal üretimin ve kırsal hayatın sürekliliğinin sağlanmasında en önemli rolü çiftçi kadınların oynadığını ifade ederek, "Çiftçi kadınlarımız, ailenin yapı taşı ve sürdürülebilir kalkınmanın şampiyonudur." diye konuştu.
Kırsal kalkınma destekleri kapsamında IPARD Programı ile TKDK’nın verdiği hibelerde kadınlara pozitif ayrımcılık sağlandığını aktaran Pakdemirli, şunları kaydetti:
"Bakanlık olarak kadın çiftçilerimizin desteklerimizden daha fazla faydalanması adına da pozitif ayrımcılık yapıyoruz. ‘Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı’ kapsamında, proje sahibinin kadın çiftçi olması veya kadın çiftçi tarımsal amaçlı kooperatif ve birlik üyesi olması durumlarında artı puan veriliyor. Yine bir Avrupa Birliği hibe programı olan IPARD değerlendirme kriterlerinde kadın yatırımcılara hibe sıralamasında ilave puan veriyoruz. Hayvancılık yatırımları için ek 10 puan, işleme ve pazarlama yatırımları için ek 5 puan, çiftlik faaliyetleri kapsamındaki yatırımlarda ek 15 puan sağlıyoruz. ‘Genç Çiftçi Projelerinin Desteklenmesi Programı'nın yüzde 60'ı kadın çiftçilerden oluşuyor."
Öte yandan, etkinlikte, İzmirli Kadın Çiftçiler halk oyunları oynarken, Amasya Kadın Çiftçiler Tiyatro Grubu da mini bir gösteri sergiledi.
Saygıdeğer Hanımefendi Emine Erdoğan, Pakdemirli ve protokol üyeleri çeşitli kategorilerde dereceye giren kadın çiftçilere ödüllerini takdim etti. Toplu fotoğraf çekimiyle son bulan törenin ardından protokol üyeleri, aralarında TKDK’nın da bulunduğu, Tarım ve Orman Bakanlığı kuruluşlarının stantlarını ziyaret etti.

Cimer